KLIK - sigurnosni pojas-​navika odgovornog ponašanja u Zadru​

Autoklub Zadar u suradnji sa Hrvatskim autoklubom 16. i 17. listopada održao je u Zadru preventivno – edukativni program “KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu”.

Vezanje sigurnosnog pojasa u vozilu zakonska obveza vozača i putnika, ali se može interpretirati i kao dio osobne kulture. Sve suprotno vezanju sigurnosnog pojasa je čin nekulturnog i neodgovornog ponašanja, a reflektira se u odnosu prema: – vlastitoj obitelji i prijateljima, – drugim sudionicima u prometu, – službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu, – zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.

Program je bio namijenjen prvenstveno adolescentima, jer poznato je da su upravo oni u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, što potvrđuje i statistika stradavanja.


U utorak 16.10. program se održao za maturante škole Primijenjene umjetnosti i dizajna te Gimnazije Jurja Barakovića​, a u srijedu 17.10. za maturante Prirodoslovno grafičke škole te maturante Gimnazije Vladimira Nazora. Sveukupno, preko 450 maturanata sudjelovalo je kroz program.

U prvom koraku kolege iz Hrvatskog autokluba g. Krešimir Viduka i g. Darko Brozović učenicima su obrazložili teoretske aspekte i dokaze o neophodnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Učenicima su na predavanju posebno interesantne bile tzv. "pijane naočale". Neki od njih imali su zadatak s naočalama zaobići dvije stolice na putu, a ti su se zadaci pokazali gotovo neostvarivima jer su naočale simulirale alkoholiziranost sa 2,5 promila.

Nakon teoretskog dijela djelatnici Autokluba Zadar su na simulatorima prevrtanja i frontalnog sudara učenicima prezentirali posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima.​

Zaista nam je i ovaj put bila čast sudjelovati u organizaciji i provedbi ovakvog programa jer radeći sa djecom zaista je vidljivo koliko im je ovakva vrsta edukacije zanimljiva i potrebna. ​​