SIGURNO U ŠKOLU S HAK-om

U sklopu početka nove školske godine Autoklub Zadar organizira tradicionalnu prometno-edukativnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“. U provedbu cjelokupnih aktivnosti uključeni su Hrvatski autoklub, Ministarstvo unutarnjih poslova, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Prometna policija. Akcija je vezana uz početak nove školske godine i namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina, njihovim roditeljima, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti. Akcijom se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez u prometu, jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu. Veliki broj tih „novih sudionika u prometu“ po prvi se puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Djelatnici Autokluba Zadar će u sklopu prvog i drugog tjedna nastave posjetiti prvašiće u Osnovnim školama u Zadru - naše malene sugrađane koji se po prvi puta nalaze sami u ulogama pješaka. Kroz razgovor, igru i demonstracije upoznati će ih s pravilima i važnosti opreza u prometu.

Ove godine obilježava se 50- godina održavanja akcije "Sigurno u školu s HAK-om", a povodom toga pripremili smo veliki završni događaj koji će se održati u subotu, 15. rujna 2018. s početkom u 9 sati na Poljani pape Ivana II (Forum). Ovim putem pozivamo djecu da dođu s biciklama, rolama, romobilima, provozaju se na našem poligonu, zabave se s našom maskotom Zebrom, sudjeluju u našim igrama gdje ih očekuju bogate nagrade, te se na zabavan način upoznaju s prometom i njegovim opasnostima. Svako dijete dobiti će prigodan poklon!


Također, ovim putem Autoklub Zadar poziva:

- vozače na oprez u prometu jer statistike govore da u Europi godišnje pogine oko 8000 pješaka, od kojih svaki četvrti strada na pješačkom prijelazu.

- roditelje da paze kako se ponašaju u prometu - jer djeca oponašaju njihove postupke. Roditeljski postupci izravno utječu na buduće stavove djece.​