KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu


Autoklub Zadar u suradnji sa Hrvatskim autoklubom 7. i 8. studenog održao je u Zadru preventivno – edukativni program “KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu”.

Programom su bili obuhvaćeni maturanti Prirodoslovno grafičke škole, Gimnazije Jurja Barakovića, zatim maturanti škole Primijenjene umjetnosti i dizajna te Gimnazije Vladimira Nazora. Program je namjerno namijenjen prvenstveno adolescentima s obzirom da je poznato da su upravo oni u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, što potvrđuje i statistika stradavanja.

Sadržaj programa realizirao se u trajanju dva školska sata. Prvi sat, stručnjaci iz HAK-a učenicima su obrazložili teoretske aspekte i dokaze o neophodnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Nakon teoretskog dijela, instruktori su na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima prezentirali posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima – frontalni sudar i prevrtanje vozila.

Ovim programom se utječe na promjenu ponašanja srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu znajući da smo kao zemlja u cestovnom prometu visokorizični. Među 28 zemalja Europske unije, s 82 poginula na milijun stanovnika (2015. godine) zauzimamo 26. mjesto po nesigurnosti. Nesigurnije od Hrvatske su samo Rumunjska i Bugarska.​

Vezanje sigurnosnog pojasa u vozilu je zakonska obveza vozača i putnika, ali se može interpretirati i kao dio osobne kulture. Sve suprotno vezanju sigurnosnog pojasa je čin nekulturnog i neodgovornog ponašanja, a reflektira se u odnosu prema:

  • vlastitoj obitelji i prijateljima,
  • drugim sudionicima u prometu,
  • službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu,
  • zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.