Autoklub Zadar u suradnji sa HAK-om proveo prometno edukativni program „KLIK“

U tjednu od 10.-14.10.2016. djelatnici Autokluba Zadar u suradnji sa Hrvatskim autoklubom obilazili su srednje škole u okviru preventivno - edukativnog programa "KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu". Posjetili smo strukovnu školu Vice Vlatković, Tehničku školu, Ekonomsko – birotehničku i trgovačku školu, srednju školu Obrovac, Gimnazije Vladimira Nazora i Jurja Barakovića, Prirodoslovno grafičku školu te školu Primjenjene umjetnosti i dizajna.

Program je namijenjen adolescentima, mladima od 15. do 20. godine života. Poznato je da su upravo adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu, što potvrđuje i statistika stradavanja.

Cilj preventivno - edukativnog programa "KLIK" je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama, prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Projektom se utječe na promjenu ponašanja srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.

Sadržaj programa realizirao se u trajanju dva školska sata (teoretski i praktični dio na simulatorima sudara i prevrtanja). U prvom koraku, kroz jedan nastavni sat, stručnjaci iz HAK-a učenicima obrazložili su učenicima teoretske aspekte i dokaze o neophodnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji.

Nakon teoretskog dijela instruktori su na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima prezentirali učenicima posljedice prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima - sudar s nepomičnom preprekom i prevrtanje vozila.

Sveukupno, 500 naših srednjoškolaca poslušalo je predavanje, njih 2500 praktično je isprobalo simulatore, a mi se nadamo kako smo ih obogatili vrijednim iskustvom koje doslovno može život značiti.

 

Podijeli novost

About Author

HAK Zadar

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales.

Website: smartaddons.com

Kontakt

Autoklub "Zadar"

Zrinsko-frankopanska 16

23 000 Zadar

tel./fax. 023 315 365

e-mail: ak-zadar@hak.hr


 

 

Zadnje novosti

Linkovi

Info

Pomoć na cesti: 1987


 

Radno vrijeme.

Ponedjeljak - petak: 07:30 - 20:00

Subota: 8:00 - 13:00

Nedjeljom i praznicima ne radimo

Pomoć na cesti: 0-24