„Pravilo 7“ – DOK VOZIŠ NE KORISTI SE MOBITELOM

Autoklub Zadar u suradnji sa Hrvatskim autoklubom, Gradom Zadrom i PU zadarskom proveo je prometnu preventivnu akciju u srijedu 21. rujna u sklopu Europskog tjedna mobilnosti.

Akcija je bila vezana uz „Pravilo 7“ koje se odnosi na korištenje mobitela u vožnji.

Prema podacima MUP-a u RH zabilježeno je preko 39 000 prometnih prekršaja korištenja mobitela u vožnji zbog čega smo odlučili istražiti ovaj fenomen i provesti akciju protiv njegovog korištenja. Prethodna istraživanja dokazala su da razgovara li vozač mobitelom tijekom vožnje efekt je isti kao i 0,8 promila alkohola u krvi. Rizik prometne nesreće povećava se za 4 puta ukoliko razgovaramo na mobitel, a 23 puta ukoliko pišemo SMS tijekom vožnje.

Akcija je započela u maloj gradskoj vijećnici grada Zadra predavanjem g. Krešimira Viduke, a nastavila se na dvije važne gradske prometnice. Djelatnici Autokluba Zadar, zajedno sa djelatnicima PU zadarske i jedinicom prometne mladeži zaustavljali su vozače koji su tijekom vožnje koristili mobitele. Kako je akcija bila preventivnog karaktera, vozaži nisu bili kažnjavani.  Kratko smo s njima po​razgovarali kako bi im probudili svijest o takvom neodgovornom ponašanju u prometu i uručili HAK-ov letak 10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu. Na posljetku, vozači su odgovarali na kratku anketu. Rezultati ankete su pokazali kako je posao najčešći razlog korištenja mobitela u vožnji. Sveukupno u sat i pol koliko smo proveli na cesti, 112 vozača koristilo je mobitel u vožnji.  

 

Podijeli novost

About Author

HAK Zadar

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales.

Website: smartaddons.com

Kontakt

Autoklub "Zadar"

Zrinsko-frankopanska 16

23 000 Zadar

tel./fax. 023 315 365

e-mail: ak-zadar@hak.hr


 

 

Zadnje novosti

Linkovi

Info

Pomoć na cesti: 1987


 

Radno vrijeme.

Ponedjeljak - petak: 07:30 - 20:00

Subota: 8:00 - 13:00

Nedjeljom i praznicima ne radimo

Pomoć na cesti: 0-24