Novosti

U sklopu početka nove školske godine, Hrvatski autoklub - Autoklub Zadar organizira tradicionalnu prometno-edukativnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“. U provedbu cjelokupnih aktivnosti uključeni su Ministarstvo unutarnjih poslova, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Agencija za odgoj i obrazovanje i Prometna policija. Akcija je vezana uz početak nove školske godine i namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina, njihovim roditeljima, kao i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti.

Rečenom akcijom želi se senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez u prometu, jer se svake godine početkom rujna, kada počinje nova školska godina u prometu pojavljuje veći broj djece koja kreću u školu. Veliki broj tih „novih sudionika u prometu“ po prvi se puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Djelatnici Autokluba Zadar će u sklopu prvog tjedna nastave posjetiti će prvašiće u Osnovnim školama u Zadru - naše malene sugrađane koji se po prvi puta nalaze sami u ulogama pješaka. Kroz razgovor, igru i demonstracije upoznati će ih s pravilima i važnosti opreza u prometu.

Završni događaj ove akcije održati će se u subotu, 9. rujna 2017. s početkom u 9 sati na Poljani pape Ivana II (Forum). Ovim putem pozivamo djecu da dođu s biciklama, rolama, romobilima, provozaju se na našem poligonu, zabave se s našom maskotom Zebrom, sudjeluju u našim igrama, te se na zabavan način upoznaju s prometom i njegovim opasnostima. Svako dijete očekuje prigodan poklon!

Također, ovim putem Autoklub Zadar poziva: - vozače na oprez u prometu jer statistike govore da u Europi godišnje pogine oko 8000 pješaka, od kojih svaki četvrti strada na pješačkom prijelazu. - roditelje da paze kako se ponašaju u prometu - jer djeca oponašaju njihove postupke. Roditeljski postupci izravno utječu na buduće stavove djece.

 

  

w

 

 

Natjecatelji 25. Državnog natjecanja "Sigurno u prometu" sudjelovali su u stvaranju 563. Milenijske fotografije u izvedbi Šime Strikomana

Novost u automehaničarskoj radionici Autokluba Zadar - KONTROLA I PUNJENJE AUTO KLIME!

Posebna cijena za članove HAK-a!

Pobjednička ekipa Hrvatske, koja putuje u Albaniju na europsko natjecanje "Sigurno u prometu" je:

1. Marija Švaljek - Krapinsko-zagorska županija

2. Frida Horvat - Međimurska županija

3. Alen Jurina - Krapinsko-zagorska županija

4. Lovro Smičić - Brodsko posavska županija

 

Treće mjesto osvojili su Vinko Bulum iz Splitsko-dalmatinske županije i Nika Mihin iz Varaždinske županije.

 

Čestitamo!

"Sigurno u prometu" je prometno- edukativna akcija Hrvatskog autokluba, tijekom koje se obučavaju i natječu u poznavanju sigurnosnih pravila te u vještini upravljanja biciklom u simuliranim prometnim uvjetima, učenici osnovnih škola u dobi od 10 do 12 godina.

Ovogodišnje, 25. državno natjecanje održati će se u Zadru, od 23. do 26. svibnja. Organizatori natjecanja su Hrvatski autoklub, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a suorganizator i domaćin natjecanja je Autoklub Zadar. Škola domaćin, u kojoj će se natjecanje održati je Osnovna škola Zadarski otoci - Zadar.

Sudjeluju ekipe iz svih županija i Grada Zagreba. Svaku županijsku ekipu čine četvero učenika (dvije djevojčice i dva dječaka) i njihovi mentori. Ekipe i njihovi mentori bit će smješteni u TN Zaton. 

Svečano otvorenje 25. državnog natjecanja biti će u OŠ ZAdarski otoci u četvrtak, 25. svibnja 2017. u 9 sati nakon čega počinje praktični dio natjecanja. Isti dan u 18:30 sati U TN Zaton će se objaviti rezultati te dodijeliti nagrade i priznanja.

U želji da ovo natjecanje prođe u što ljepšem ozračju te da natjecateljima i gostima ostane u sjećanju, svi sudionici će se u srijedu, 24. svibnja okupiti na Forumu kako bi zajedno s gospodinom Šimom Strikomanom snimili Milenijsku fotografiju, u čast 25 godina održavanja natjecanja "Sigurno u prometu".

Iako zima klimatološki počinje tek s početkom prosinca, od 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj.

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2016. godine do 15. travnja 2017. godine.

Prema Odluci, obavezna uporaba zimske opreme, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. 

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače).

Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su ili zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg postavljeni na pogonske kotače, a ako zbog tehničkih razloga lanci ne mogu na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S).

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i ceste presudne su za sigurnost. Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume jer već pri temperaturi nižoj od 7°C ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu koja imaju u uvjetima za koja su predviđena.

Ljetna guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, njome se produljuje zaustavni put što je vrlo opasno. Kod temperature od -10°C, automobil s ljetnim gumama, pri brzini od 60 kilometara na sat zaustavit će se nakon 55 metara, dok će se automobil koji na kotačima ima zimske gume zaustaviti nakon 44 metra. Na nižim temperaturama put kočenja još je duži. Ako automobil ima ljetne gume, zaustavit  će se nakon 62 metra, a sa zimskim gumama najdalje do 50 metara.

O zimskoj opremi u zemljama u Europi možete pogledati na našoj stranici o Zimskoj opremi u RH i Europi. Također možete pogledati i Kartu zimskih dionica javnih cesta u RH.

Sretan i siguran put, želi vam Informativni centar Hrvatskog autokluba!

Pozivamo vozače da sa svojim vozilima pristupe preventivno-sigurnosnoj akciji Dani tehničke ispravnosti vozila pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa.

Akciju provode HAK, CVH i stanice za redovni tehnički pregled vozila, u sklopu koje će u razdoblju od 21. do 26. studenog ove godine biti  omogućen besplatni tehnički pregled svim vlasnicima vozila koji se sa svojim vozilima pojave u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u RH (osim onim vlasnicima čija su vozila u terminu redovnog tehničkog pregleda u tom razdoblju).

Cilj akcije je skrenuti pozornost vozačima na važnost tehničke ispravnosti vozila u kontekstu cestovne sigurnosti, jer je vozilo, uz vozača i cestu, ključan čimbenik te sigurnosti.

Prvih 15.000 vozača koji budu sudjelovali u akciji na poklon će dobiti pakiranje od 3 litre tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila koja je prilagođena uporabi u zimskim uvjetima (otporna na smrzavanje do – 25°C), čime se vozače želi dodatno motivirati da pristupe akciji (15.000 poklon pakiranja tekućine raspoređeno je po svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila u RH).

U sklopu akcije nema sankcioniranja vozača za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se savjetovati o načinu otklanjanja neispravnosti i uputiti u ovlašteni servis.

U subotu 15. listopada Autoklub Zadar organizirao je Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg su posjetitelji mogli zaviriti u naše prostorije, saznati sve o povijesti Autokluba u Zadru počevši još od davne 1946. godine te isprobati simulatore frontalnog sudara i prevrtanja. Želja nam je bila upozoriti posjetitelje na važnost vezivanja pojasa s obzirom da je Republika Hrvatska u cestovnom prometu visoko rizična zemlja. Među 28 zemalja Europske unije Hrvatska zauzima 26. mjesto po sigurnosti. Nesigurnije od Hrvatske su samo Rumunjska i Bugarska. Istraživanja koje je 2015. godine proveo Fakultet prometnih znanosti govori kako je učestalost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu u Republici Hrvatskoj zabrinjavajuća jer 38% vozača nema naviku vezivanja sigurnosnim pojasom, a putnici na stražnjim sjedalima u preko 90% slučajeva nisu vezani.

Za svakog posjetitelja osigurali smo kupon za besplatan pregled vozila u našoj mehaničarskoj radionici kao i razne druge poklone.

Kako nam je bilo možete pogledati u priloženim fotografijama.

 

Page 1 of 4

Kontakt

Autoklub "Zadar"

Zrinsko-frankopanska 16

23 000 Zadar

tel./fax. 023 315 365

e-mail: ak-zadar@hak.hr


 

 

Zadnje novosti

Linkovi

Info

Pomoć na cesti: 1987


 

Radno vrijeme.

Ponedjeljak - petak: 07:30 - 20:00

Subota: 8:00 - 13:00

Nedjeljom i praznicima ne radimo

Pomoć na cesti: 0-24